Українські водії повинні знати, що до транспорту зі спецсигналами, який вони мають пропускати, тепер належить транспорт донорських бригад, оскільки перевезення органів потребує оперативності.

Ірина Заславець, директорка розвитку у Першому медичному об’єднанні Львова та директорка ініціативи “IDonor: Всеукраїнська платформа донорства”, повідомила про це на “Громадському радіо”, передає Avtosota.

Зазвичай, донорські бригади використовують спеціальні автомобілі та супроводжуються поліцією, щоб їхати зі спецсигналами та доставити органи найшвидше.

Раніше лікарі використовували гвинтокрили або літаки, але наразі це є небезпечним. Ірина Заславець підкреслила, що це ускладнює роботу з трансплантацією, оскільки донорські органи мають обмежений термін функціонування за межами організму та повинні бути доставлені якнайшвидше.

Тепер уряд дозволяє встановлювати проблискові маячки та звукові сигнали на автомобілі закладу, який здійснює трансплантації, щоб трансплантологи могли швидше доїжджати з органами. В Україні є 32 таких заклади, які розташовані рівномірно по всій території країни, але через війну їх більше в західних областях України.