Верховна Рада України ухвалила важливий закон, спрямований на зниження рівня забруднення повітря у великих містах.

Повідомляється, що згідно з новим законом, автобуси з дизельними та бензиновими двигунами внутрішнього згоряння будуть заборонені на маршрутах громадського транспорту до районного та обласного значення містах з 2036 року, пише Hyser.

Натомість на маршрутах громадського транспорту використовуватимуться лише електробуси, автобуси з двигунами внутрішнього згоряння, що працюють на газі, а також автобуси з водневим паливним елементом. Влада може відстрочити перехід на нові транспортні засоби, але не більше, ніж на два роки.

Хоча заборона на дизельні та бензинові автобуси розпочнеться лише через 15 років, уже з 2028 року в містах з населенням понад 250 тисяч осіб не менше 50% автобусів, що закуповуються, мають бути електричними, метановими або водневими. А з 2030 року в таких містах можна буде закуповувати лише транспортні засоби, які використовують електрику, метан чи водень як паливо.

За оцінками експертів, у 2030 році близько 25% громадського транспорту у великих містах України використовуватиме електрику, метан або водень як паливо, а до 2033 року цей відсоток досягне 50%. Новий закон означає, що Україна приєднується до країн, які впроваджують заходи для більш екологічно чистого транспорту та захисту довкілля.