На офіційному порталі Верховної Ради України з’явився законопроект №8369. Документ передбачає внесення змін до Правил дорожнього руху. Якщо ці зміни відбудуться, на водіїв чекають нові штрафи.

Депутати пропонують зробити за сезонну заміну гуми із зимової на літню (і відповідно — із літньої на зимову) обов’язковим правилом. Законопроект передбачає встановлення термінів, коли водії мають провести заміну гуми, а також штрафувати тих, хто порушить правила.

На літній гумі пропонують заборонити користування авто вже з 1 листопада. Зимову гуму пропонують забороняти вже після 31 березня. Відповідно, якщо водій не встигне це зробити і все одно їздитиме за кермом такого транспорту, він може отримати штрафну санкцію на серйозну суму.

При цьому депутати пропонують зробити так, щоб для транспортних засобів, які важать понад 3,5 тонни, зимова гума була обов’язковою. Законопроект також передбачає, що штрафна санкція за таке порушення становитиме 340 гривень.

Автори законопроекту в записці пояснення пояснили, що українське законодавство зараз не регулює питання сезонної зміни гуми. При цьому, за статистикою, чимало автомобільних аварій відбувається саме через неправильну гуму.