Група депутатів Верховної Ради запропонувала законодавчо встановити період використання зимової гуми з 1 листопада до 31 березня, повідомляє «Автоцентр».

Як йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту №8369 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпеки транспортних засобів», у 2021 році в Україні зареєстровано 168 107 ДТП, з них 20 300 — з потерпілими та загиблими. Найбільше аварій припадає на пізню осінь та ранню зиму, коли дорожнє полотно починає обмерзати. Причина тому — літня гума, яка на холоді твердне та втрачає зчеплення із дорожнім покриттям.

На думку народних депутатів, змінити ситуацію дозволить запровадження законодавчої норми щодо обов’язкового використання зимової гуми в період з 1 листопада по 31 березня та адміністративного покарання за порушення цієї норми у вигляді штрафу у розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на сьогодні це 340 грн). У разі прийняття, ця норма буде поширюватися на транспортні засоби максимальною технічно допустимою масою до та понад 3,5 тони. Відповідні зміни внесуть до ПДР та Адміністративного Кодексу.

Як зазначено на офіційному сайті Верховної Ради, наразі законопроєкт №8369 перебуває на ознайомленні у профільному комітеті.

Діючі ПДР не передбачають конкретних термінів заміни літньої гуми на зимову. Водії самі вирішують коли це робити. Тоді як виробники рекомендують «перевзувати» автомобілі, коли середньодобова температура тримається на рівні +7°C. Але до деяких автомобілістів зима приходить зненацька.