Найближчим часом українці отримають можливість обмінювати свої національні посвідчення водія у Туреччині, Словаччині та Чехії. Про це повідомив начальник Головного сервісного центру МВС України Микола Рудік, пише today.ua.

Українці вперше отримали можливість обміну посвідчень водіїв у Польщі. Це сталося у серпні 2022 року, коли у Варшаві почав працювати центр ДП «Документ». Потім в українців у Польщі з’явилася можливість обміну посвідчень водіїв у Гданську та у Вроцлаві.

За даними ООН, у 2022 році через вторгнення російських окупаційних військ в Україну майже 8 млн.українців були змушені виїхати за кордон у пошуках безпечного притулку. Багатьом з них потрібно обміняти посвідчення водія. Спочатку ця послуга стала доступною для українців у Польщі. І вже найближчим часом обміняти посвідчення водія українці зможуть ще в трьох країнах – у Туреччині, Словаччині та Чехії. Надалі така послуга для українців з’явиться й в інших країнах Європи.

За кордоном обміняти посвідчення водія можна, якщо закінчився термін його дії, якщо на посвідченні не читаються написи, якщо водій змінив прізвище (це особливо актуально для жінок). Також обміняти посвідчення водія можна просто за своїм бажанням.

Як відбувається обмін посвідчення водія за кордоном? Для цього потрібно відвідати офіс українського державного підприємства «Документ» та пред’явити своє національне посвідчення водія, а також свій паспорт громадянина України з зазначеним у ньому місцем проживання. І довідку платника податків. Якщо ID-картка, в якій немає вказівки зареєстрованого місця проживання, необхідно також пред’явити виписку про реєстрацію місця проживання.

Процес обміну «прав» відбувається максимально швидко. Проте деякий час все ж таки треба чекати.

Микола Рудик зазначив, що у 2023 році вже видано 220 700 національних посвідчень водія, з них 2 890 – у Польщі.

Тим часом, у 2023 році в мобільному додатку «Дія» з’явиться можливість подання заявки на обмін посвідчення водія. Цією послугою зможуть скористатися водії-новачки, які отримали свої перші «права» на 2 роки, а також водії, які втратили, пошкодили посвідчення водія або поміняли прізвище.