У 2023 році українські автомобілісти можуть очікувати на нові правила від уряду, серед яких обов’язковий технічний огляд для транспортних засобів. Фахівці надали відповіді на деякі важливі питання, пов’язані з відновленням техогляду.

Портал Avtosota проаналізував добрий десяток інтернет-ресурсів і зібрав найпопулярніші точки дотику в питанні можливого повернення техогляду в Україні. Заради справедливості зазначимо, що станом на 3 березня 2023 року немає жодних конкретних офіційних даних по його впровадженні.

Отже, в мережі часто зустрічаємо, що:

Техогляд в першу чергу стосуватиметься тих, хто нещодавно купив або перереєстрував автомобіль на себе. Власники повинні пройти техогляд не пізніше, ніж за десять днів до дати реєстрації. Техогляд є обов’язковим для легкових автомобілів, автобусів з 8 або 9 місцями (включаючи таксі), вантажівок, причепів та мототранспорту з об’ємом двигуна понад 125 куб. см або потужністю електродвигуна понад 4 кВт.

Частота проходження техогляду залежить від типу транспортного засобу та, в деяких випадках, від його віку. Легкові автомобілі проходять техогляд раз на два роки, а автобуси, що мають більше восьми сидінь, – щорічно. Однак, якщо автобусу більше десяти років від дати реєстрації, техогляд необхідно проходити кожні шість місяців.

Технічний огляд також необхідний для автомобілів, які потрапили в серйозні аварії, особливо якщо були пошкоджені важливі деталі, такі як гальмівна система, рульове колесо, подушки безпеки, підвіска та елементи кузова.

Час, необхідний для проведення технічного огляду, залежить від типу транспортного засобу. Процес не повинен займати більше 45 хвилин для легкових автомобілів, 40 хвилин для причепів і 65 хвилин для вантажівок і автобусів.

Наразі немає інформації про вартість техогляду. Однак, цілком ймовірно, що уряд може встановити тариф залежно від типу транспортного засобу.