З 1 листопада поточного року в Україні можуть стати обов’язковими зимові шини на авто, інформує Bigmir.

У нинішній редакції ПДР України не надто розписано питання про необхідність зміни шин на авто в залежності від пори року. Щобільше, правила не встановлюють різницю між різними видами гуми, а лише встановлюють заборону встановлення різних видів шин на одну вісь авто.

Через відсутність таких обмежень, багато водіїв використовують літню гуму цілий рік, а під час снігу та ожеледиці просто не виїжджають на дороги. Такий підхід деяких водіїв до розв’язання проблеми необхідності зміни гуми призводить до численних ДТП у перший день зими, коли на дорозі з’являється величезна кількість водіїв на літній, а іноді і «лисій» гумі.

Новий законопроект №8369 може трохи виправити ситуацію і на період із 1 листопада до 31 березня ввести в Україні зобов’язання для водіїв «перевзувати» автомобілі. За даними депутатів, більшість аварій в Україні припадає на пізню осінь і ранню зиму, коли дорожні умови погіршуються, а деякі водії залишаються на літній гумі.

Депутати сподіваються, що після появи законодавчого обмеження, ситуація зі зміною гуми зміниться на краще. Щоб стимулювати водіїв переходити на «зиму», депутати планують не лише змінити правил дорожнього руху, а й запровадити нову адміністративну відповідальність за невикористання «правильних» шин. Штраф становитиме 340 гривень.

Якщо зміни таки приймуть, то вони поширюватимуться як на легкові, так і на вантажні авто. Зазначимо, що сьогодні водії в Україні самі вирішують, коли «перевзувати» автомобіль, але за рекомендацією виробників гуми її варто змінювати, коли температура на вулиці опускається нижче +7°C.

Нагадаємо, що раніше ми вже писали про цей законопроект і з моменту 20 січня 2023 року його розгляд так і не зрушив з мертвої точки. Враховуючи, що до 1 листопада залишається ще понад півроку, шанси на ухвалення законопроекту досить високі. Водночас цей законопроект можуть відкласти у довгу скриньку, враховуючи нагальніші питання пов’язані з військовим становищем.