Питання легалізації зимових шин в Україні обговорюється вже досить давно. Чинні ПДР України не містять жодних спеціальних положень щодо використання зимових шин, пише Avtosota.

Наслідки використання літніх шин взимку

Через відсутність обмежень багато водіїв в Україні продовжують використовувати літні шини цілий рік, навіть взимку. Така практика призводить до численних аварій, особливо в перші дні зими, коли водії на літніх шинах намагаються впоратися зі снігом та льодом на дорогах.

Новий законопроект про зимові шини

Для вирішення цієї проблеми було запропоновано новий законопроект № 8369. Якщо він буде прийнятий, це зробить обов’язковим для водіїв зміну шин на період з 1 листопада по 31 березня. Законопроект також пропонує адміністративний штраф у розмірі 340 гривень за використання неправильних шин. Народні депутати сподіваються, що це законодавче обмеження стимулюватиме водіїв до переходу на зимові шини.

Сфера застосування запропонованого закону

У разі ухвалення новий закон стосуватиметься як легкових, так і вантажних автомобілів. Наразі водії в Україні самі вирішують, коли міняти шини, але згідно з рекомендаціями виробників шин, зимові шини слід використовувати, коли температура на вулиці опускається нижче +7°C.

Статус запропонованого законопроекту

З 20 січня 2023 року розгляд законопроєкту №8369 не просунувся. Однак, враховуючи, що до 1 листопада залишається ще понад півроку, шанси на ухвалення законопроєкту є високими. Однак існує також імовірність того, що розгляд законопроєкту може затягнутися через більш нагальні питання, пов’язані з воєнним станом.

Запровадження нового закону про обов’язкове використання зимових шин в Україні з 1 листопада по 31 березня могло б значно зменшити кількість ДТП, спричинених використанням літніх шин у зимовий період. Однак статус запропонованого закону залишається невизначеним.