У Верховній Раді України запропонували збільшити штрафи та передавати автомобілі п’яних водіїв на потреби Збройних сил України.

Про це повідомляє «Апостроф» з посиланням на проект №9076.

У пояснювальній записці йдеться про те, що метою законопроекту є підвищення безпеки дорожнього руху, зниження кількості ДТП шляхом посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані сп’яніння та як наслідок досягнення справедливого підходу до забезпечення автомобілями Збройних сил України.

Вказується, що зараз за повторне протягом року керування у стані алкогольного та іншого сп’яніння передбачено штраф у 34 тис. грн з позбавленням права керування строком на три роки та з відплатним вилученням транспортного засобу.

У ВРУ запропонували збільшити штраф до 51 тис. грн із конфіскацією транспорту.

У пояснювальній записці також зазначають, що за даними Департаменту патрульної поліції, за минулий рік у країні сталося 18 628 ДТП із загиблими та травмованими. Внаслідок ДТП загинули 2 791 українців. Ще 23 145 людей було травмовано.

Водночас статистика ДТП у Донецькій, Луганській, Харківській, Запорізькій, Херсонській та Миколаївській областях може бути не повною через тимчасову окупацію та ведення постійних бойових дій.

Загалом серед регіонів за кількістю ДТП із постраждалими у 2022 році лідирує Львівська область, де у 2022 році сталося 1797 ДТП. До першої п’ятірки регіонів та міст, де сталася найбільше ДТП увійшли: Дніпропетровська область – 1 737, місто Київ – 1487, а також Київська – 1 267 та Одеська – 1 157 області.

Часто причиною цих аварій стає саме стан сп’яніння водіїв.