Багато водіїв всерйоз вважають, що найкращий автомобіль – новий. У деяких випадках це справді так, і перші 100 тисяч кілометрів практично будь-яка машина не завдасть особливих проблем своєму власнику.

Але є на первинному ринку й такі екземпляри, які вже на п’ятдесяти тисячах починають витягувати гроші із гаманців своїх власників. Чого точно не трапиться з найякіснішими автомобілями японських брендів, які потрапили до нашого списку не просто так.

1. Land Cruiser Prado 120

Один із небагатьох автомобілів у світі, моделі якого досі продовжують набирати мільйонні кілометражі. Prado по праву заслуговує на назву «невбивного» авто, коли за весь термін експлуатації його власник розщедрюється лише на витратні матеріали та ПММ.

Секрет надійності цього автомобіля простий – конструкція двигуна та коробки передач влаштована таким чином, що навіть при критичних навантаженнях знос внутрішніх деталей практично відсутній. Крім того, особлива увага при виробництві була приділена мосту, підвісці та кузову — найважливішим елементам, які в Land Cruiser можна експлуатувати практично вічно без будь-якої шкоди для їх технічного стану.

Один із головних показників надійності – прохідність, реалізована на найвищому рівні. У поєднанні з шинами відповідної якості Prado показує найкращі результати під час руху по бруду та на гірках.

Незважаючи на вельми незграбне управління, Ленд Крузер продовжує займати перші позиції позашляховиків, що найбільше продаються, в першу чергу завдяки бездоганній якості кожної деталі, включаючи електроніку, і комфорту всередині салону.

Варто зазначити, що наш «японець» пройшов усі види краш-тестів та показав найвищі результати при лобовому та бічному зіткненні, набравши максимальні 90 зі 100 балів та отримавши оцінку 5 із 5.

Але це зовсім не означає, що вибирати Land Cruiser потрібно наосліп, сподіваючись на успіх у зв’язку з першими місцями у світових автомобільних рейтингах. На вторинному ринку досить убитих «Прадо», тому стати власником чудового позашляховика з необмеженим пробігом можна лише віддавши належне правильному вибору автомобіля.

2. Mitsubishi Lancer

Багато автовласників відзначають унікальну надійність і якість «Лансера», який з моменту своєї першої появи у 1973 році показав себе у найкращому світлі. Досі на вторинному ринку можна зустріти дивовижні екземпляри тих років з пробігами від 250 до 500 тисяч кілометрів у дуже непоганому технічному стані, який найчастіше не потребує ремонту.

Але цього разу ми поговоримо про нові моделі знаменитого японського спортивного автомобіля, який свого часу підкорив світ якістю свого виконання. Пропонуємо до вашої уваги Mitsubishi Lancer Evolution 2008 року випуску.

2008 став переломним у виробництві автомобілів по всьому світу. Саме цього року якість збирання більшості автовиробників досягла свого історичного максимуму, і японський «Лансер» не став винятком. До цього часу можна знайти автомобіль у бездоганному стані з пробігом до 300 тисяч кілометрів, який дасть гігантську фору за якістю та довговічністю більшості нових машин.

Єдиний і дуже значний мінус цього автомобіля полягає у його відносно недорогому обслуговуванні. Так, силовий агрегат, коробка, ходова і кузов прослужать ще років десять і, можливо, перейдуть у спадок дітям, але до цього часу на підтримку працездатності всього цього доведеться віддати ще кілька таких автомобілів, якщо не більше. Але комфорт, якість та безпека в цілому все одно залишаються на найвищому рівні.

3. Nissan Frontier

Цей представник японських позашляховиків зарекомендував себе як один із найміцніших автомобілів. Він ніби створений для допомоги іншим автомобілістам, які потрапили в колотнечу з бездоріжжям. Витягнути інший позашляховик з яру, відбуксирувати середніх розмірів вантажівок до автосервісу або взяти на себе значну вагу вантажу до кузова – це все Nissan Frontier, для якого, здається, немає нічого неможливого.

На думку реальних власників, Frontier взагалі не здатний де-небудь застрягти, при цьому він відрізняється «невбивною» підвіскою, надійними моторами і коробкою передач, а також дуже міцним кузовом, якому складно протиставити що-небудь з наявного на вторинному автомобільному ринку.

На рейтингах Nissan Frontier отримує заслужені 4,5 з 5 зірок, при цьому власникам подобаються тягові мотори, які практично не вимагають ремонту (за винятком розхідників), феноменальна вантажопідйомність понад тонну та прохідність, яка Тойоті Тундра може тільки снитися.

4. Toyota Camry

Це, напевно, один з тих рідкісних випадків, коли виробник дає дванадцятирічну гарантію на стан кузова. І цей термін Тойота Камрі гідно витримує і крізь роки продовжує виглядати бездоганно, наче новий автомобіль.

На вторинному ринку Камрі коштує досить дорого, адже технічний стан цього автомобіля практично не змінюється через рік, ні через п’ять, ні навіть через десять років. Той самий випадок, коли автомобіль можна назвати «вічним».

Мабуть, недаремно незалежні судді на всесвітньо відомих рейтингах TUV та Dekra назвали Camry найнадійнішим седаном у світі, і це справді так. Наприклад, можна спокійно взяти автомобіль з пробігом 500 тисяч кілометрів і навіть не сумніватися в тому, що він зможе без особливих проблем відходити ще стільки ж.

Відмовостійкість у Камрі також одна з найкращих у світі як щодо силових агрегатів, так і електроніки, яка навряд чи потурбує вас через якусь дрібницю за весь час експлуатації. Легенда японського автопрому та якість, з якою досі не може зрівнятися жоден автомобіль у світі, цілком вартий вашої уваги, якщо ви хочете просто їздити, не знаючи проблем та не витрачаючи зайвих грошей на обслуговування.

5. Suzuki Grand Vitara

Звичайно, це не Камрі, а й далеко не седан. Окрім бездоганних технічних характеристик, що дозволяють експлуатувати автомобіль на пересіченій місцевості у досить агресивному стилі водіння, цей автомобіль славиться найвищими показниками безпеки у своєму класі. І навіть не кожен автомобіль Toyota може в цьому відношенні наблизитися до Вітара.

Абсолютно безпечний, прохідний, простий, надійний і дуже міцний Suzuki Grand Vitara навряд чи вимагатиме від вас інших вкладень, крім заміни розхідників. Відмінною рисою Гранд Вітара є повний комплект подушок безпеки у найбіднішій комплектації. Навіть при серйозних зіткненнях водій та пасажири зазнають мінімальних пошкоджень, а міцний кузов лише допомагає уникнути сумних наслідків.

Цей автомобіль можна сміливо розглядати для далеких мандрівок. Він здатний ковтати тисячі кілометрів доріг, при цьому він ніколи не стане проблем з електронікою, двигуном і трансмісією. Продумана конструкція агрегатів знижує знос деталей, що труться до мінімуму, що разом з якістю елементів кузова дозволяє йому намотувати мільйонні кілометражі без особливого ремонту.