Верховна Рада ухвалила новий закон 8172, який дозволить спростити розвиток зарядної інфраструктури для електромобілів.

Документ передбачає низку норм, спрямованих на розвиток зарядної мережі для електричних транспортних засобів. У такий спосіб українців стимулюють позбавлятися автомобілів з традиційними ДВС, замінюючи їх електрокарами.

Так, змінено вимоги щодо виділення земельних ділянок під встановлення зарядних станцій та встановлено пільговий період для приєднання до електромереж «Укренерго» до 1 січня 2025 року.

Також до кінця 2024 року діятиме спрощена система підключення зарядних станцій до електромереж та скасовано оплату за потужність при приєднанні.

Крім того, законодавчо дозволено встановлення зарядних терміналів ОСББ на прибудинковій території та/або у місцях загального користування із можливістю компенсації коштів за встановлення з місцевого бюджету.

Технічна документація на нові багатоквартирні будинки повинна передбачати щонайменше 50% місць для стоянки та зберігання електромобілів.

У сфері громадського транспорту передбачено, що у населених пунктах із загальною чисельністю понад 250 тисяч частка електричних автобусів на міських маршрутах до 1 січня 2027 року має становити не менше 25%, а до 1 січня 2030 року – не менше 50%.

Повністю перейти на електроавтобуси мають до 1 січня 2033 року.

Купувати нові автобуси із ДВЗ для використання у міському транспорті заборонено: з 1 січня 2026 року у містах з населенням понад 250 тисяч та з 1 січня 2027 року у всіх інших населених пунктах.