Цього року транспортний податок на авто, якому не більше 5 років мають сплатити фізичні та юридичні особи. Про це повідомляють у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області, інформує «Стіна».

Попри те, що впровадження обов’язкового техогляду відклали, податок на автомобіль у розмірі 25 тисяч гривень деяким українцям доведеться заплатити.

Це стосується машин не старших за п’ять років, вартість яких становить понад 2,512 млн грн, тобто 375 мінімалок. Точну суму податку обчислює відповідний орган за місцем проживання платника податків.

Такі норми прописано у 267-й статті Податкового кодексу України. Зазначаться, що автомобілі, придбані протягом року, потребують сплати податку з місця реєстрації автомобіля. Декларація подається протягом місяця з дня виникнення права власності на машину, а податок сплачується, починаючи з місяця, у якому виникло таке право.

Підставою для сплати є податкове або податкові повідомлення-рішення про сплату суми разом із докладним розрахунком суми податку та відповідні платіжні реквізити, які платник отримує від контролюючого органу до 1 липня року звітного періоду. Електронну форму декларації можна оформити за посиланням.

Якщо не сплатити податок впродовж 60 днів, сума починає зростати. У перші 90 днів – плюс 10%; після 90 днів – 20%. Також у цьому випадку автомобіль чи інше майно можуть заарештувати (так звана податкова застава). При цьому користуватися машиною можна й у заставі, проте продавати чи дарувати її заборонено.