З прийняттям законопроектів №7466 та №7468 український уряд має намір здійснити революцію в розмитненні “євроблях”. Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував прийняти ці законопроекти за основу. Нові правила скасовують деякі збори та замінюють податки, а також запроваджують онлайн-калькулятор та нову формулу розрахунку податків, повідомляє Avtosota.

Скасування зборів та податків

Запропоновані законопроекти мають на меті зменшити фінансове навантаження на власників автомобілів в Україні.

До поточного процесу митного оформлення будуть внесені наступні зміни:

  • сертифікація та експертний огляд автомобілів перед первинною реєстрацією стануть добровільними;
  • буде скасовано збір до Пенсійного фонду за першу реєстрацію;
  • зміняться принципи нарахування податків при розмитненні авто.

Нова формула розрахунку податку базуватиметься на типі, віці та об’ємі двигуна автомобіля. Цей розрахунок замінить попередню формулу “мито + акциз + ПДВ”, яка залежала від оціночної вартості автомобіля. Таким чином, нова формула усуне необхідність в оціночній вартості автомобіля, що призведе до більш точного розрахунку податку. Коефіцієнти для кожної складової формули є наступними:

розмитнення 2023

Щоб допомогти автовласникам оцінити свої витрати на розмитнення, у додатку “Дія” буде доступний онлайн-калькулятор. Калькулятор зможе попередньо розрахувати суму.

Ключовим є те, що більшість етапів цього процесу буде переведено у дистанційний формат. Йдеться про електронний сервіс “Дія”.

Покрокове самостійне розмитнення виглядатиме так:

розмитнення 2023

Очікується, що вартість послуги знизиться на 40%.

Станом на 8 березня депутати так і не змогли проголосувати “ЗА” за цей законопроєкт. Проте створена петиція до президента з проханням провести повторне голосування щодо розмитнення в “Дії”.