В Україні хочуть значно збільшити покарання водіям за керування автомобілем у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. У Верховній Раді вже зареєстрували відповідний законопроект №9076, повідомляє today.ua.

Автори проекту закону №9076 виходили з того, що в Україні одна з найчастіших причин ДТП – це керування транспортним засобом у стані сп’яніння. П’яний водій несе дуже велику загрозу життю та здоров’ю іншим учасниками дорожнього руху. При цьому автори законопроекту №9076 зазначають, що управління ТЗ під час війни у стані сп’яніння свідчить про низькі морально-етичні якості водіїв. У проекті закону йдеться про те, що справедливо конфіскувати у п’яних водіїв автомобілі з метою подальшої їх передачі на потреби ЗСУ.

Очікується, що якщо буде прийнято вищезгаданий проект закону, то це призведе до зниження кількості ДТП в Україні та допоможе покращити забезпечення автомобілями ЗСУ.

Які зміни відбудуться, якщо народні депутати українського парламенту все ж таки затвердять законопроект №9076?

По-перше, штраф за повторне протягом року управління ТЗ у стані алкогольного сп’яніння збільшиться з 34 000 гривень до 51 000 гривень. По-друге, якщо зараз за таке правопорушення передбачається ще відплатне вилучення ТЗ, то надалі хочуть їх конфіскувати та передавати до ЗСУ.

Наразі для п’яних водіїв теж існує штраф у розмірі 51 000 гривень, але лише якщо їх утретє протягом одного року зупинять у стані алкогольного сп’яніння.

Таким чином, в Україні хочуть суворіше карати водіїв, які постійно сідають за кермо підшофе і не відмовляються від своїх згубних звичок навіть під загрозою штрафу.

Наразі проект закону №9076 перебуває на розгляді у профільному парламентському Комітеті з питань правоохоронної діяльності. Після цього його винесуть на обговорення до сесійної зали Верховної Ради. Які шанси на те, що цей проект закону затвердять нардепи? Думаємо, високі.

У деяких областях України вже є практика, коли у порушників комендантської години й у п’яних водіїв вилучають автомобілі та передають їх на потреби ЗСУ та Сил територіальної оборони. Тож у цьому пункті законопроекту №9076 немає нічого нового.