ЗАЗ-1102 «Таврія» став одним із найцікавіших автомобілів минулого, запропонувавши покупцям повністю новий формат машини – передньопривідний авто з поперечним розташуванням двигуна. Втім, зупинятись на цьому проекті Запорізький автозавод не збирався, готуючись до випуску «Таврія-2» у 90-х. Більше того, дизайнери навіть встигли зібрати кілька прототипів цієї моделі, показавши їх журналістам та публіці на виставці «Автодизайн-88», пише Wheels News.

Нова “Таврія” отримала індекс ЗАЗ-1106. Розробка проекту стартувала ще наприкінці 80-х, тобто майже одразу після того, як із конвеєра Запорізького автозаводу почав сходити хетчбек першого покоління.

У Мережі з’явилися рідкісні фотографії «Таврії-2», які так і не пішли в серію. На знімках показано неходові макети перспективної моделі ЗАЗ-1106, яку інженери ЗАЗ бачили “автомобілем 21 століття”.

Машина справді виглядала футуристично. Виконаний в натуральну величину прототип міг похвалитися модним на ті часи біодизайном з обтічними формами, аеродинамічними бічними дзеркалами, а також широкою площею скління і напівзакритими колесами.

При цьому в технічному плані це була б та ж добре відома перша «Таврія» з аналогічним шасі та двигуном.

Планувалося, що модель 1106 матиме ціле сімейство, але в масштабний макет встигли реалізувати тільки седан і пару версій хетчбеків. До фінальної стадії проект, зрозуміло, не дійшов через кризу, що вибухнула на початку 90-х років.

Два прототипи другого покоління «Таврії» спочатку сховали на заводі, а потім передали їх на зберігання до заводського музею.