Раніше в Латвії автомобілі п’яних водіїв конфісковували й виставляли на аукціон або розбирали на запчастини, а тепер вирішили передавати їх Україні. Частину отримають наші збройні сили, частина піде на цивільні потреби, наприклад, медикам. Цього тижня Рига відправила Києву першу партію вилучених машин, повідомляє GreenPost.

Машини у водіїв латвійська поліція забирає, якщо рівень алкоголю в крові перевищує 15 сотих проміле (0,15 %). У минулому такі авто продавали, віддавали на металобрухт або запчастини. Тепер же їх передаватимуть на потреби України. Відповідне рішення в лютому ухвалив уряд Латвії.

«Державна податкова служба зазвичай повертає конфісковані автівки на ринок через аукціон. Тоді ми вирішили: чому б нам не допомогти національному героєві — Рейнісові Познаксу — який уже відправив на український фронт тисячу машин? Ми запропонували йому передати ще й конфісковані автомобілі, і він погодився. Тепер він разом із компанією відбирає потрібні автівки, і перша партія вже поїхала до України. Я дуже цьому радий», — зазначає міністр фінансів Латвії Арвільс Асераденс.

Рейніс Познакс — засновник громадської організації Twitter Convoy, яка займається поставками автомобілів до України. Від початку повномасштабної війни волонтери передали Києву понад тисячу машин: як для військових, так і для гуманітарних потреб. Тож коли випала нагода примножити цю цифру і збільшити допомогу українцям, радо погодилися.

«Я жахнувся, коли усвідомив, скільки водіїв їздять напідпитку. Це ж реальні дрони-камікадзе на дорогах. На щастя, вони не розриваються. Ніхто не очікував, що буде так багато конфіскованих машин. Цим людям не можна продавати стільки алкоголю, скільки вони п’ють. Ось так виникла ідея передати їхні автомобілі Україні», – наголошує засновник громадської організації Twitter Convoy Рейніс Познакс.

Лише від початку цього року поліція Латвії конфіскувала у п’яних водіїв 200 автомобілів. Сім із них уже відправили Україні. Як повідомляє видання Delfi, машини отримають армійські частини Міноборони України, Вінницька регіональна клінічна лікарня і територіальне медоб’єднання Куп’янська. Самі того не знаючи, на благо Збройних сил України працюють і прихильники «русского міра» в Латвії. В одній із вилучених автівок знайшли прапор Росії.

Щотижня Латвія планує передавати Україні зо два десятки конфіскованих автомобілів. Самі латвійці таку ініціативу підтримують.

«Думаю, будь-яка допомога Україні хороша. Зокрема, й легкові автомобілі. Проте можна відправляти не тільки їх, а й позашляховики. Україна знайде їм застосування», – каже водій Юріс Путнінс.

«Гадаю, це дуже гарна ідея, тому що не можна пити алкоголь і після цього сідати за кермо. Це безвідповідально, до того ж ставить під загрозу життя багатьох інших людей. Тож чудово, що ці машини відправлять Україні», – вважає водійка Адрія Заґаре.