Мало хто знає, що Кременчуцький автозавод свого часу мав гоночну програму. Планувалася навіть участь у легендарному ралі «Дакар» і для цього навіть створювали спеціальний КрАЗ-5173 РЕ «Самум», повідомляє «Фокус».

Підготовка до ралі «Дакар» у Кременчуці велася з 2002 року. Гоночний КрАЗ «Самум» планували підготувати до 2009 року, а створювати його допомагали спеціалісти харківського КБ «Морозова», які займаються розробкою бронетранспортерів.

Саме у БТР запозичили торсіонну підвіску для гоночної вантажівки – вона ідеально підходила до суворих умов пустелі. КрАЗ-5173 РЕ проектували як повнопривідний та двовісний. Колеса збиралися «взути» у позашляхову гуму Michelin 14,00 R20.

У кабіні з’явилися спортивні крісла та каркас безопаності. Позаду ж зберігалися запасні колеса і було встановлено величезний 1000-літровий бак, що забезпечує запас ходу 850 км.

Проектувалися дві версії моделі – з 400-сильним турбодизелем ЯМЗ та потужнішим Deutz BMF 1015 CP на 750 к. с. та 3150 Н∙м. В останньому випадку 10-тонна вантажівка могла б розвивати 165 км/год за бездоріжжям. КрАЗ мали намір оснастити 13-ступінчастою КПП Eaton і роздавальною коробкою ZF з понижувальною передачею.

Перед тим, як виставити у змаганнях КрАЗ «Самум», заводська команда планувала проїхати «Дакар» на простішому КрАЗ-5233ВЕ потужністю 330 к. с. У 2008 році екіпаж гонщика Сергія Малика прибув на старт ралі до Лісабона, проте гонку тоді скасували через терористичну загрозу.

А потім почалася світова економічна криза і про гоночну програму довелося забути. КрАЗ-5173 РЕ так і не збудували – він залишився лише на кресленнях.

Втім, Сергію Малику все ж таки вдалося виступити в ралі «Дакар» — на початку нинішнього року він взяв участь у марафоні на спеціально підготовленій вантажівці Renault.