Після того, як водій отримав ухвалу від копів про накладення штрафу, є всього два варіанти: або заплатити, або оскаржити її. Якщо вирішено платити – є 10 днів, а якщо оскаржити – цілих 15 діб.

У разі, якщо штраф уже оскаржено, то його не потрібно платити до з’ясування всіх обставин у суді чи там, куди подавалася заява.

Про це детально розповіли експерти, повідомляє Znaj.ua.

Якщо водій не оскаржив штраф і не заплатив, то ухвала про порушення йде у відділ виконавчої служби. У цей момент і розпочинається «шоу».

У порядку примусового виконання ухвали з правопорушника стягується подвійний розмір штрафу та витрати на виконавче провадження. Однак це ще не всі проблеми, які можуть виникнути в таких ситуаціях. Фактично боржника можуть очікувати гірші несподіванки.

Гроші у банку

Виконавча служба насамперед накладає арешт за кошти, що перебувають на банківських рахунках боржника. В результаті ви не зможете користуватися своїми банківськими картками ні у торгових закладах, ні перерахувати комусь кошти. Через деякий час сума штрафу з витратами на виконавче провадження списується з рахунку.

Арешт квартири, будинку чи навіть кімнати і не забуваємо про авто

Якщо немає коштів на рахунку, виконавець накладає арешт на рухоме чи нерухоме майно. Арешт може бути накладений, зокрема, на транспортні засоби, квартири, особняки тощо. Найнебезпечніше — накладення арешту на транспортні засоби та оголошення їх у розшук.

Зарплата

Якщо у боржника відсутні кошти на рахунках та майно, то може бути звернено стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи. Можливість такого стягнення тимчасово зупинено лише під час воєнного стану.

Виїзд за кордон

Якщо боржник не має розрахункових рахунків і рухомого або нерухомого майна, виконавча служба може через суд заборонити виїзд за кордон.

Особливістю цієї заборони є те, що виконавець не має права накласти таку заборону самостійно. З цією метою він може звернутися до суду з проханням встановити обмеження щодо права виїзду за кордон до погашення заборгованості.