Мабуть, практично кожен водій в Україні стикався із ситуацією, коли його зупиняли співробітники поліції, звинувачували у «порушенні» і на цій підставі просили пред’явити документи. Як повідомляє Автотема, нещодавно український суд ухвалив з цього питання важливе рішення (справа №473/1404/20), про яке слід знати кожному автовласнику.

Поліцейський подав сигнал про зупинку водію автомобіля. В якості причини коп назвав «порушення» водієм ПДР, а саме порушення правил обгону ТЗ.

На вимогу водія патрульним не було надано доказів допущеного правопорушення. З цієї причини водій відмовив представнику поліції у пред’явленні документів, оскільки, на його думку, підстав для зупинки його транспортного засобу були відсутні.

В результаті поліцейський ухвалив рішення про складання на водія постанови про штраф за ненадання документів, пославшись на ч.1 ст.126 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Сума штрафу становила 425 грн.

Водій із постановою не погодився та оскаржив її у судовому порядку. У своєму позові він зазначив, що не допускав порушень правил дорожнього руху, у зв’язку з чим у патрульного були відсутні правові підстави вимагати у нього документи, тому в його діях відсутній склад правопорушення, передбачений ч.1 ст.126 КУпАП.

У процесі ознайомлення з матеріалами справи судді першої та апеляційної інстанції наголосили, що однією із законних причин для зупинення ТЗ є порушення його водієм ПДР. Як уже згадувалося, саме з цієї причини водія зупинив поліцейський, проте, як встановили суди, доказів порушення правил дорожнього руху інспектор не мав.

З урахуванням вищевикладеного судді зробили висновок, що якщо поліцейський не задокументував і не довів належними та допустимими доказами факт правопорушення, то його вимога до водія про пред’явлення документів є неправомірною (справа №473/1404/20).

У своїх висновках судді також посилалися на правову позицію Верховного суду щодо ухвали у справах №686/11314/17 та №161/7068/16-а.

За підсумками розгляду справи суд визнав постанову поліції незаконною і скасував її. Рішення є остаточним та не може бути оскаржено.

Співробітникам поліції необхідно взяти на замітку цю судову практику та припинити безпідставно зупиняти водіїв на дорогах України.