Збільшення імпорту скрапленого газу і дизельного пального сумнівного походження загрожує знищенням диверсифікованої системи постачань моторних палив, а відповідно підриває енергетичну безпеку нашої країни.

Такого висновку дійшли експерти Консалтингової групи «А-95», повідомляє MMR.

За словами експертів, ситуація вже критична на ринку скрапленого газу (LPG). За оцінками «А-95», частка постачань пропан-бутану, що має ознаки вмісту російського ресурсу, активно зростає з червня 2022 р., а в лютому 2023 р. перевищила 50% загальних обсягів імпорту.

«Автогаз виробництва європейських заводів наразі коштує на $300/т, або на 30% дорожче, ніж газові суміші з усіма ознаками російського походження. Цей демпінг унеможливлює імпорт неросійського автогазу, що вже призвело до критичного скорочення його постачань. На початку березня фактично зник імпорт газу з Румунії, яка 2022 р. була одним з основних джерел наповнення ринку України», — йдеться у повідомленні.

Аналогічні процеси відбуваються й на ринку дизельного пального. Потік дизеля сумнівного походження активізувався на початку лютого, коли набуло чинності європейське ембарго на імпорт російських нафтопродуктів. Дисконти на російський дизель сягають $200/т, або 25% від альтернативних варіантів, що спонукає безліч трейдерів шукати шляхи для його постачання в Україну.