Українці на «Запорожці» здійснили масштабний автопробіг Європою. У його межах вони взяли участь у знаменитому ралі Монте-Карло. Про це розповіли в сюжеті телеканалу МТМ, повідомляє «Фокус».

Екіпаж Романа Щипкова та Рената Вільчинскайте на ЗАЗ-966 подолав 8000 км і відвідав 11 країн Європи. Кульмінацією стало п’ятиденне ралі Monte-Carlo Historique, у якому беруть участь ретроавтомобілі. Україна стала 30 країною, яка приєдналася до цих змагань.

Щодня в ралі доводилося долати до 500 км у складних погодних умовах, але ЗАЗ-966 упорався зі складним завданням і після завершення перегонів отримав спеціальний кубок.

«Запорожець» забарвлений у чорний колір — так його екіпаж висловив підтримку 72-й окремій механізованій бригаді імені Чорних Запорожців.

Також у межах автопробігу було розпочато марафон «Україна — серце та центр Європи». У кожному місті, яке відвідали ЗАЗ-966, були організовані зустрічі з місцевою владою та біженцями з України. Гонзики взяли із собою державний прапор, на якому всі охочі змогли залишити свої автографи. Марафон продовжили і в нашій країні після повернення з Європи.

Вірто відзначити, що це не єдині представники нашої країни в ралі Monte-Carlo Historique. У гонці також брав участь українсько-польський екіпаж на вінтажному Peugeot 2011932 року з гаража графа Потоцького.