Між водіями ведуться постійні суперечки, можна чи ні, їздити на холостих обертах. Але від їзди на холостому ході не вдасться відмовитися, так як водій змушений його використовувати, особливо при їзді в місті.

Автомобільні експерти розповідають, що в будь-якому випадку, холості оберти не зношують двигун автомобіля швидше, ніж робота мотора в нормальному режимі під час їзди.

Але, водночас, зниження обертів двигуна дійсно може стати причиною різного роду негативних проявів, залежно від покоління та моделі силової установки.

Холості оберти мотора можуть порушувати нормальну роботу системи змащення, електроживлення, спричиняти появу вібрацій, нестійкого згоряння суміші, а також бути причиною виходу двигуна за межі екологічних параметрів.

Але, автомобільні експерти зазнчають, що насправді оцінити ступінь негативного впливу всього перерахованого вище на ресурс двигуна дуже складно.

Дійсно страждає у двигунів під час їзди на холостих обертах мастило, через яке в результаті гірше стає мотору. Через те що оберти двигуна знижуються, мастило швидше засмічується відкладеннями.

Експерти зазначають, що ця проблема легко вирішується регулярною заміною мастильного матеріалу. При цьому, як показує практика, змінювати моторну оливу краще частіше, ніж зазначено в технічному регламенті автомобіля.