Українці продовжують водити авто в стані алкогольного сп’яніння. Перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький поділився статистикою за 2022 рік, а також нагадав про штрафи за керування напідпитку, повідомляє видання «Факти.Life».

Порівняно з 2021 роком, статистика за 2022 рік за кількістю штрафів за алкоголь за кермом помітно гірша – 134 525 адмінпротоколів. Позаминулого року їх було 133 тис.

Через їзду «під мухою» у 2022 році було 790 ДТП із потерпілими – 91 людина загинула, а травми отримали ще 1031.

Олексій Білошицький також нагадав про поняття штраф за керування в нетверезому стані 2023 року – це стосується і наркотичного сп’яніння, і впливу лікарських препаратів.

Також штраф отримає і той, хто передав керування транспортом людині зі сп’янінням або під впливом препаратів. Якщо водій відмовиться від проходження огляду на факт наявності алкоголю чи інших речовин – він також отримає покарання.

Штрафи для порушників досить суворі – 17 тис. грн за перший раз і позбавлення прав до 1 року. За повторне аналогічне порушення – штраф у 34 тис. грн, позбавленням прав до 3 років і конфіскація транспорту.

Якщо водій вирішив і далі наражати на небезпеку своє життя та інших учасників дорожнього руху – 51 тис. грн, позбавлення прав до 10 років і конфіскація авто.

П’яний водій потрапив у ДТП – штраф 34 тис. грн і позбавлення прав до 3 років.