Дуже показову інфографіку нещодавно опублікував французький L’argus: ціни на нові автомобілі виросли настільки, що всього за чотири роки кількість моделей, які можна купити за 15.000 євро, скоротилася майже в шість разів! 2017-го таких було 42, 2023-го – лише 7. Раніше за цю суму можна було взяти компактний автомобіль, навіть кросовер Dacia Duster, а тепер він коштує від 16.999 євро.

Або ще один приклад: найдоступніший електрокар Dacia Spring при виході на ринок навесні 2021 року пропонувався за ціною від 16.990 євро, але зараз початковий цінник на цю модель у Франції – від 20.800 євро.

Те, що нові автомобілі в Європі стають дорожчими, зазначають і в інших країнах. Так, згідно з базою даних ADAC , середні ціни на всі моделі, модифікації та варіанти оснащення, які пропонуються в Німеччині, зросли з 44.908 євро в 2017 році до 53.525 євро в липні 2022-го. Це відповідає збільшенню на значні 19%.

У дослідженні наголошується, що основними причинами ситуації, що складається, став дефіцит напівпровідників, а також події в Україні, що вплинули як на порушення логістичних ланцюжків, так і на зростання вартості енергоносіїв. Але є ще одна складова: деякі виробники просто перестали пропонувати недорогі варіанти моделей, тобто малокомплектні і зі слабкими двигунами. Натомість промисловість зосереджується на прибуткових версіях і моделях з вищою маржинальністю.

Як приклад наводиться Volkswagen Golf: у 2021 році за початкову 90-сильну версію на німецькому ринку треба було віддати 20.700 євро, але восени 2022-го ви не знайшли б Golf дешевше 29.560 євро. Так, ця версія сама по собі дорожча, оскільки оснащена 130-сильним двигуном. Але навіть якщо такий вам не потрібен, доступніших варіантів просто немає, а заплатити доведеться майже в півтора рази більше. Та сама історія з Polo, який тепер коштує не менше 19.925 євро, а ще 2021-го пропонувався від 15.995 євро.

Але навіть якщо порівнювати одні й самі варіанти виконання, доводиться констатувати, що ціни зростають. ADAC наводить приклади, як змінилася вартість автомобілів, порівнюючи ціни на ті самі модифікації в 2021 і 2022 роках. Наприклад, той же Golf із двигуном 1.5 TSI подорожчав на 10,3%, Dacia Sandero Stepway – на 19,9%, а Skoda Octavia 1.0 TSI – на 10,9%. Аналогічну ситуацію можна спостерігати і у вищому ціновому сегменті. Загалом за рік базова ціна на електричний Ford Mustang Mach-E зросла приблизно на 10.000 євро: з 46.900 євро до 56.500 євро – це понад 20%!

І виростуть ще більше

У тому числі через посилення екологічних вимог. Вони впливають на вартість автомобілів на деяких європейських ринках вже зараз. Наприклад, цього року у Франції переглянули верхній поріг викидів СО: якщо вони перевищують 122 г/км, вже нараховуються штрафи для виробників. І якщо до 130 г/км цифри ще прийнятні (210 євро), то потім сума нарахувань за кожне продане авто серйозно зростає. Наприклад, екологічний штраф Peugeot 3008 PureTech 130 EAT8 збільшиться з 898 євро 2022 року до 1386 євро 2023-го.

А далі лише більше. Автовиробники попереджають: запровадження норм Євро-7 переживуть далеко не всі моделі. Навіть не чекаючи цього стандарту, компанії відмовляються від дизельних двигунів, але говорять про те, що і бензинові мотори стануть дорожчими, адже їх доведеться оснащувати додатковими пристроями, наприклад, фільтром сажі. Або запроваджувати гібридні силові установки. Часткова електрифікація дозволяє підняти екологічність авто, але збільшується їхня вартість. І якщо у випадку з дорогими моделями це не так критично, то в малих класах та масовому сегменті подібне збільшення собівартості відразу позначиться на кінцевих цінах.

А дешевих моделей буде дедалі менше

Саме через збільшення собівартості на межі виживання виявляється європейський сегмент А, про що ми свого часу розповідали. Наприклад, Peugeot 107 і Citroеn C1 вже пішли з європейського ринку, втім, Toyota все ж таки вивела Aygo третього покоління. Хетчбек отримав приставку Х і став схожим на маленький кросовер, але зберіг 72-сильний “атмосферник” без будь-яких електродовесков – і при цьому став помітно дорожчим. Цікаво, що буде, якщо (коли) запровадять Євро-7.

Маржинальність ситикарів для виробників і так невисока, а якщо ціни зростатимуть, то сенс у подібних моделях зовсім зникає, оскільки практично за ті ж гроші логічніше взяти автомобілі В-класу.

Проблема в тому, що вони починають зникати з ринку! Так, компанія Kia вже повідомила про те, що Rio в Європі продаватися не буде, за нього залишиться кросовер Stonic, який можна порівняти за розмірами. Але в Німеччині Rio коштує від 17 590 євро, а Stonic – від 21 650 євро. Тепер за вхід до корейського В-сегменту доведеться неабияк доплатити.

Аналогічна історія і з Ford. “Блакитний овал” зі сльозами на очах повідомив, що розлучається з улюбленою Fiesta, мовляв, не купують (дивно, чому тоді однокласник Peugeot 208 розлітається на європейському ринку як гарячі пиріжки, але це зовсім інша історія). Так от, Fiesta у тій же Німеччині коштує від 20.350 євро, а Puma – від 27.400 євро. І якщо ви думаєте, що вже краще Focus за такі гроші, то він теж йде з європейського ринку!

І “преміум” туди ж

Mercedes-Benz та Audi також вирішили відмовитися від ряду початкових моделей. При цьому вони прямо заявляють, що головна причина – збільшити цінність бренду і заробляти більше на високомаржинальних моделях. Як відомо, святе місце порожнім не буває: у нішу, що вивільнилася, компактних легкових автомобілів і кросоверів відразу підуть виробники масових брендів, які мріють додати в преміальності і прибутковості. І все це означає поступове зростання цін, адже фраза “та за ці гроші я краще Mercedes куплю” вже не працюватиме. Не купіть, тому що найдоступніший Mercedes коштуватиме вже значно дорожче.

А далі – тільки “електрички”

Дешевими вони точно не будуть. Зараз Volkswagen працює над початковою моделлю електрокара, який замінить його Up!, а по суті Polo з ДВЗ. Він має з’явитися у 2025 році. І якщо раніше початкова вартість цієї моделі оцінювалася в 20 000 євро, то вже називається 22 500 євро. Але до дебюту ще два роки, тож початковий цінник ще може бути переглянутий.

Заборона продажу нових автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння на європейському ринку запланована з 2035 року, але більшість виробників планує електрифікувати свій модельний ряд задовго до цього. Можна припустити, що електричні версії будуть помітно дорожчі за аналогічні за класом ДВС-моделі, принаймні при поточній вартості батарей і існуючому розвитку технологій.

Заміщення вже відбувається. Подивіться на Renault Megane E-Tech, який зрештою замінив звичайний Megane і коштує у Франції від 46.500 євро. Поки що у продажу є гібридні версії моделі четвертого покоління за ціною від 42 550 євро.

Адже 2035 рік здатний привести і різкому стрибку вартості автомобілів – ось момент, коли автовиробники розпродаватимуть останні партії моделей з двигунами внутрішнього згоряння. Адже після цього таких (нових) вже не буде, а електричні версії, по-перше, “зовсім інші”, по-друге, напевно, будуть дорожчими. Ажіотаж може чудово підштовхнути ціни.

Вторинний ринок послідовно повторює

Ви скажете: нам-то що, ми “беушку” з Європи як тягали, так і тягатимемо. Все так, але фокус у тому, що “вторинка” завжди орієнтується на ситуацію на ринку нових автомобілів. Якщо стають дорожчими вони, з чого залишатися дешевими вживаними машинами?

Так що ціни на автомобілі, що нові, що не дуже, поступово зростатимуть, причин для цього на європейському ринку достатньо. А головне – складаються передумови у тому, щоб ця тенденція зберігалася надалі. Навіть якщо тимчасові фактори на кшталт дефіциту напівпровідників будуть вирішені.