У мережі вже неодноразово показували дуже рідкісні автомобілі, які планував випускати український ЗАЗ. Заради справедливості варто відзначити, що багато прототипів ще за часів СРСР виглядали досить гідно і мало чим відрізнялися від зарубіжних аналогів. Принаймні, у частині дизайну, пише Hyser.

Одним із таких автомобілів є дуже рідкісний ЗАЗ «Таврія» у кузові кабріолет. А якщо говорити правильніше – «ландо». На початку 90-х ЗАЗ встиг випустити лише дві такі машини, які на той момент були перспективними і для просторів Союзу були дуже незвичними.

Зробити повноцінний кабріолет з Таврії не змогли, оскільки дуже постраждала б жорсткість і без того м’якого і неміцного кузова. Тому і вдалися до аналога кабріолету – кузова «ландо». Суть його полягає в тому, що над водієм та пасажиром частина даху залишається, а от над заднім рядом сидінь передбачався своєрідний тент, який можна було скласти, забезпечивши повний доступ до навколишнього середовища.

Цікавою особливістю проекту є той факт, що обидва екземпляри були відправлені для проведення тестів до Греції. Це може говорити про те, що технологія кабріолетів орієнтувалася на західний ринок.

За інформацією деяких джерел, один із екземплярів цієї унікальної «Таврії» досі перебуває в Україні та регулярно бере участь у різних автошоу. Другий «ландо» був відправлений до Греції одного з дилерів, і кілька років тому був викуплений одним з колекціонерів класичних авто країн Балтії. Є інформація про те, що насправді існував і третій автомобіль, який був розбитий під час проведення краш-тестів на заводі ЗАЗ.