У поточному році стало масовим явищем накладення на водіїв штрафів за наявність тріщин на вітровому склі транспортного засобу.

При виявленні тріщини на вітровому склі правоохоронці виносять постанови про накладення адміністративного стягнення на підставі ч.1 ст.121 КУпАП із застосуванням штрафу в розмірі 340 грн. (керування транспортним засобом, що має технічні несправності, з якими експлуатація його забороняється).

При повторному протягом року аналогічному порушенні складають протоколи за ч.4 ст.121 КУпАП. Ця норма передбачає позбавлення права керування на строк від 3-х до 6-ти місяців.

Проте виходячи з диспозиції ч.1 ст.121 КУпАП виключена можливість притягнення водія до адміністративної відповідальності за наявність тріщини скла. Тобто такі постанови є протиправними та підлягають скасуванню у встановленому законом порядку.

Якщо автомобіліст таку постанову не оскаржив, а сплатив штраф, то це свідчить про те, що він погодився з вчиненим порушенням. І відповідно при повторній зупинці на нього можуть скласти протокол про адміністративне правопорушення за ч.4 ст.121 КУпАП – позбавлення права керування на строк від 3-х до 6-ти місяців.

Тому особливо важливим є оскаржити таку «першу» постанову за ч.1 ст.121 КУпАП, щоб не допустити складення протоколу за ч.4 ст.121 КУпАП. На оскарження постанови надається 10 днів з дня її отримання. У інакшому випадку можна позбутись посвідчення водія, кажуть правозахисники.