Власники розкішних автомобілів в Україні у 2023 році повинні будуть сплатити транспортний податок у розмірі 25 000 гривень за автомобілі, середньоринкова вартість яких на 1 січня перевищувала 375 мінімальних заробітних плат.

Про це повідомляють «Економічні новини» з посиланням на Державну податкову службу.

Починаючи з 2023 року, український уряд запровадить транспортний податок на розкішні автомобілі середньою ринковою вартістю понад 2,5 мільйона гривень (68 000 доларів США), вік яких не перевищує п’яти років.

Ставка податку встановлена на рівні 25 000 гривень з одного автомобіля.

Міністерство економіки щороку до 1 лютого оприлюднюватиме перелік автомобілів, які підлягають оподаткуванню, із зазначенням моделі автомобіля, року випуску, об’єму циліндрів двигуна та типу пального.

Цього року транспортним податком будуть обкладатися 230 видів автомобілів, включаючи такі люксові бренди, як Porsche, Land Rover, Lexus, Mercedes-Benz та BMW.

Міністерство економіки розмістило на своєму сайті калькулятор, який допоможе автовласникам визначити середньоринкову вартість їхніх транспортних засобів.

Минулого року транспортним податком обкладалися 135 моделей легкових автомобілів з мінімальною вартістю 2,44 мільйона гривень.

Нова податкова політика уряду спрямована на збільшення надходжень до бюджету від транспортного сектору, який сильно постраждав від пандемії COVID-19, в наразі – від війни, яку розв’язала росія.

Однак така політика зазнала критики з боку тих, хто стверджує, що вона несправедливо націлена на власників розкішних автомобілів і може призвести до подальшого посилення нерівності в країні. Тим часом прихильники податкової політики вважають, що вона допоможе боротися з корупцією та гарантуватиме, що заможні громадяни сплачуватимуть свою справедливу частку до бюджету країни.

Отже, новий транспортний податок в Україні суттєво вплине на власників розкішних автомобілів, оскільки ставка податку становитиме 25 000 грн з одного автомобіля. Хоча дехто критикує цю політику за несправедливість, інші вважають її необхідним кроком для збільшення надходжень до бюджету та розв’язання проблем нерівності та корупції.