У 2023 році українські автомобілісти можуть очікувати на нові правила від уряду, серед яких обов’язковий технічний огляд для транспортних засобів. Фахівці надали відповіді на деякі важливі питання, пов’язані з відновленням техогляду.

Портал Avtosota проаналізував добрий десяток інтернет-ресурсів і зібрав найпопулярніші точки дотику в питанні можливого повернення техогляду в Україні. Заради справедливості зазначимо, що станом на 3 березня 2023 року немає жодних конкретних офіційних даних по його впровадженні.

Отже, в мережі часто зустрічаємо, що:

  • Техогляд в першу чергу стосуватиметься тих, хто нещодавно купив або перереєстрував автомобіль на себе. Власники повинні пройти техогляд не пізніше, ніж за десять днів до дати реєстрації. Техогляд є обов’язковим для легкових автомобілів, автобусів з 8 або 9 місцями (включаючи таксі), вантажівок, причепів та мототранспорту з об’ємом двигуна понад 125 куб. см або потужністю електродвигуна понад 4 кВт.
  • Частота проходження техогляду залежить від типу транспортного засобу та, в деяких випадках, від його віку. Легкові автомобілі проходять техогляд раз на два роки, а автобуси, що мають більше восьми сидінь, – щорічно. Однак, якщо автобусу більше десяти років від дати реєстрації, техогляд необхідно проходити кожні шість місяців.
  • Технічний огляд також необхідний для автомобілів, які потрапили в серйозні аварії, особливо якщо були пошкоджені важливі деталі, такі як гальмівна система, рульове колесо, подушки безпеки, підвіска та елементи кузова.
  • Час, необхідний для проведення технічного огляду, залежить від типу транспортного засобу. Процес не повинен займати більше 45 хвилин для легкових автомобілів, 40 хвилин для причепів і 65 хвилин для вантажівок і автобусів.
  • Наразі немає інформації про вартість техогляду. Однак, цілком ймовірно, що уряд може встановити тариф залежно від типу транспортного засобу.