За свою багаторічну історію автомобілі «Таврія» встигли полюбити сотні тисяч українців. При цьому є моделі, які не потрапили в серійне виробництво і тим самим цікаві справжнім шанувальникам авто. Так, деякі відрізнялися від первісного задуму демократичного авто сміливим дизайном та нестандартними інженерними рішеннями, інші могли похвалитися покращеним оснащенням, пише Hyser.

Як відомо, Таврія – перший український автомобіль із переднім приводом. Ця машина має багато різноманітних модифікацій. З 1983 по 1996 рік Степан Кравчун очолював Запорізький автомобільний завод «Комунар», де й виготовлялися ці автомобілі. Цей завод був першим, де було випущено перший український автомобіль європейського зразка.

Так, наприклад, мало хто знає, що близько 30 років тому запорізький завод створив два експериментальні екземпляри «Таврії» з кузовом ландо – кабріолет, дах якого можна скласти лише частково. Дизайн вийшов дуже незвичайним і одразу давав зрозуміти, що машина не така проста. На сьогоднішній день один екземпляр незвичайної моделі знаходиться в Україні, другий – в Естонії.

А ось 1988 року з’явився прототип гоночного автомобіля на базі «Таврії» для участі у престижному ралі «Париж-Дакар». Для цього конструктори переставили двигун із передньої частини до центру кузова, а потужність боліда дотягнули до 180 к.с.

Крім того, в лінійці моделі «Таврія» був і універсал — це авто було дуже просторим і мало великий багажник.

А ще у НТЦ «ЗАЗ-Автотехніка» було розроблено цікавий пікап. Утилітарний ЗАЗ-1106 відрізнявся подовженою кабіною та вантажним кузовом. Усього випустили кілька таких машин, причому частина з них була самоскидами.

Один ЗАЗ-1106 і зараз можна зустріти у Києві.