Історично склалося так, що про українські машини ми знаємо по Запорожцях та Тавріях, а також по їх смішних прізвиськах: «горбатий», «вухатий», «трясучка», «таврія-костетряска» або «таврія-фольга». Але були й інші автомобілі, які, на жаль, так і не пішли в серію.

Один із них – це проект Луцького автомобільного заводу, який розроблявся під назвою ЛуАЗ-1301, повідомляє Hyser.

Перший випробувальний варіант вийшов із воріт заводу далекого 1984-го року. Його зробили на базі ЛуАЗ-969, більш відомий як перша «Волинянка». Однак, якщо «Волинянка» виділялася дуже простими, рубаними формами зовні і повною відсутністю комфорту та ергономіки всередині, проект ЛуАЗ-1301 претендував на якусь «європейськість».

Автомобіль отримав більш згладжені форми, прямокутні фари, пластикові елементи екстер’єру, зокрема бампера, молдинги, грати радіатора та дзеркала.

Але ось у чому була проблема — так це в дуже слабкому 30-сильному моторі, який аж ніяк не міг впоратися з вимогами сучасних водіїв. Зважаючи на те, що про бензин тоді ніхто особливо не замислювався, економічним автомобіль назвати можна було з натяжкою.

Уявіть собі: ЛуАЗ-1301 «їв» на 100 кілометрів близько 10 літрів радянського 92-го палива. І це при тому, що в нього було лише 4 передачі. Зрозуміло, машини для простого радянського робітничого класу оснащувалися механічною трансмісією.

Пізніше на проектну машину поставили мотор з об’ємом 1,1 літра, але залишили ту саму «тупу» механіку. З зрозумілих причин машина не пройшла випробування і не пішла в серію.

Шкода, що українським інженерам не дали можливості довести проект до пуття, перевівши їх на випуск усім знайомих ВАЗів та УАЗів.