Серед європейських країн є одна, де перереєстрація авто для українців після закінчення одного року перебування в країні є обов’язковою. Йдеться про Німеччину.

Про це розповідає «Апостроф».

У чаті одній із груп біженців повідомляють, що українцям у Німеччині надходить офіційний лист про необхідність отримати місцеву реєстрацію авто після закінчення одного року перебування в країні з дати в’їзду. Також у чаті уточнюють, що це норма відповідного німецького закону. Якщо її порушити, то за це передбачена адміністративна відповідальність, тобто штраф.

В одній із груп українських біженців у Facebook наголосили, що у рамках Шенгенської зони встановити час перетину кордону з Німеччиною майже неможливо, тому відлік триває з часу реєстрації у Німеччині не машини, а його власника. Це відстрочує перереєстрацію на кілька тижнів.

Водночас німці враховують час перебування в країні саме автовласника, тобто з моменту першої реєстрації українських біженців. Наприклад, сім’я в’їхала до Європи одразу після 24 лютого 2022 року автобусом чи потягом, дісталася Німеччини, де й залишились. Через декілька місяців хтось із членів родини з’їздив до України та забрав із собою авто. Але можна заздалегідь поінформувати про фактичний час ввезення машини.

Ще один сценарій — сім’я в’їхала до Німеччини автівкою, але згодом повернула її в Україну, не повідомивши про це німецьку владу. Результат буде аналогічним. Тому треба попереджати владу про переміщення свого авто.

Водночас деякі біженці у відповідних групах у соцмережах зазначають, що ця норма не розповсюджується на українців, які виїхали під час повномасштабного вторгнення.

«Кожна земля може окремо вирішувати, чи дозволити українським автам й надалі їздити без реєстрації», — написала Ольга С у чаті.

За її словами, наразі дане рішення прийнято лише у німецькій землі Саксонія-Ангальт.

Також триває обговорення на федеральному рівні у Бундестазі про зупинення дії закону про перереєстрацією авто для українських біженців, а замість повної перереєстрації запровадити проходження лише обов’язкового техогляду авто з українською реєстрацією.

У групі українських біженців у Німеччині Наталія Г. зауважила, що на даний момент шириться дуже багато непідтверджених чуток щодо даного питання, проте закон про звільнення українців від обов’язкової місцевої реєстрації машини ще не прийнятий.