Експерти пояснили, чому їзда на низьких оборотах шкодить агрегату.

За кожен оборот колінчастого валу масляний насос перекачує той самий обсяг масла, а він безпосередньо пов’язаний з колінчастим валом. Також кількість мастила, що перекачується, безпосередньо залежить від оборотів коленвала. Масляний насос створює надлишковий тиск, що стравлюється за допомогою перепускного клапана, і на низьких обертах тиск може бути недостатнім.

У нових моделей проблем із тиском зазвичай не виникає. Однак несправності можуть з’явитися у машин з пробігом понад 100-150 тис. км, оскільки вони вже з’являються відкладення стружки.

Варто зауважити, що масло потрібно не тільки для змащування елементів, що труться, але і для відведення зайвого тепла. Працюючи двигуна виникає детонація, яка погано впливає його стан. Підвищені вібрації руйнують підшипники валів двигуна, коробки передач та опори силового агрегату.

При роботі на низьких оборотах страждають поршні та вкладиші колінчастого валу, а на стінках циліндрів стрімко наростає нагар. Також варто враховувати, що у непередбаченій ситуації різко прискоритися при їзді на низьких оборотах не вдасться.