В Україні існує кілька видів посвідчень водія, які видавалися в різні періоди незалежності України. Деякі з них все ще діють, а інші вже настав час власникам поміняти. На Facebook-сторінці Головного сервісного центру МВС України повідомляється, кому потрібно змінити права через 2 роки після їх отримання.

Йдеться про тимчасові права водія, які після першого отримання, виданих строком на 2 роки необхідно обмінювати на постійні на 30 років після закінчення терміну дії прав.

Більше того, обміняти тимчасові права можна лише наступного дня після того, як водій закінчив термін дії звичайних прав.

Також у відомстві вирішили проінформувати, які українцям потрібні документи під час військового стану для зміни прав водія:

  • паспорт громадянина України;
  • податковий код (ІПН);
  • прострочене посвідчення водія.

Якщо за час користування водій не отримав більше 2 штрафів, тоді при обміні документа та отриманні постійного посвідчення водія, нічого здавати не потрібно.

На період військового стану в країні українцям під час обміну тимчасових прав на постійні водії не потрібна медична довідка.

Крім цього, в сервісному центрі МВС України поінформували, що якщо людина не має можливості обміняти посвідчення водія, тоді на період дії військового стану воно продовжує діяти на території України поки цей особливий режим не скасують.До речі, з поточного року в Україні діятиме новий алгоритм підготовки в автошколі та складання іспитів.

Спочатку потрібно вибрати акредитований навчальний заклад та пройти теоретичний курс навчання. Потім у сервісному центрі МВС людина за допомогою онлайн-тренажера готується до іспиту.

Далі слідує практична підготовка. Майбутній водій опановує водійські навички, здає практику водіння в автошколі та отримує свідчення.

Потім знову потрібно звертатися до сервісного центру, де вже сдається практичний іспит. При успішному складання видається посвідчення.