Якщо коробка несправна, машина почне пробуксовувати, сіпатися або гальмувати при автоматичній зміні передач, а на панелі приладу з’явиться аварійний сигнал. Розповідаємо, які помилки керування можуть спровокувати поломку.

Коробка передач – один із найважливіших агрегатів автомобіля. Основна відмінність від “механіки” полягає в тому, що автоматична коробка сама включає потрібну передачу, орієнтуючись на те, з якою швидкістю ви рухаєтеся. Користуватися “автоматом” для багатьох водіїв набагато простіше, ніж “механікою”, а сучасні автомобілі продумані так, що вам буде максимально комфортно при керуванні автомобілем. Незважаючи на всю складність конструкції, АКПП навряд чи вас підведе або доставить проблем, але важливо ставитися до неї дбайливо і знати про правила та умови експлуатації, адже ремонт коробки – дороге задоволення.

Задіяти ліву ногу

У автомобілях з «автоматом» ліва нога відпочиває і не задіяна. Мабуть, усі про це знають, але нагадаємо, що починати рух із двох педалей не можна. Дуже важливо перед перемиканням режиму натиснути на гальмо, а потім, увімкнувши потрібний режим, педаль відпустити.

Різко стартувати зі світлофора

Ефектний старт не підходить для коробки автомата. Не потрібно затискати педаль гальма і одночасно тиснути на педаль газу, а коли загориться зелений сигнал світлофора – відпускати гальмо і різко рушати з місця. Не вдаватимемося в технічні деталі і розповідатимемо, що в цей час відбувається з АКПП, натомість радимо просто запам’ятати, що у прагненні виграти на старті пару секунд ви ризикуєте стати на чергу за дорогим ремонтом.

Не чекати, коли автомобіль прогріється

Цей пункт узимку особливо актуальний. Автоматичній коробці необхідний прогрів не менше, ніж двигуну. Влітку можна їхати з паркування через пару хвилин, але з настанням холодів виникають проблеми. Температура робочої рідини повинна коливатися від 50 до 90 °С, тому не рушайте з місця, поки двигун не прогріється як мінімум до 20 °С. Потім не розганяйтеся, а рухайтеся повільно протягом 3-4 кілометрів. Деякі водії радять для прогрівання коробки, встановити важіль у положення D, вичавити до кінця гальмо і протягом 10 секунд тиснути на газ. Те ж саме можна виконати в положенні R. У будь-якому випадку, потрібно запам’ятати, що взимку машину з автоматом прогрівати необхідно. Закладайте на цей час.

Часто перемикати N

Здавалося б, що тут шкідливого? Переведення селектора в положення N допомагає підтримувати оптимальну температуру коробки передач. До того ж це економія палива. Така дія сама по собі не є помилкою і не несе для коробки жодних незворотних наслідків. Але якщо ви робитимете так часто, механізми будуть піддаватися зносу. Більше того, у багатьох автоінструкціях безпосередньо вказується: ніколи не включати положення N під час руху автомобіля, оскільки тривала їзда на «нейтралі» може призвести до виходу з експлуатації коробки передач.

Потрібно запам’ятати таке: при коротких зупинках, наприклад, на світлофорах, важіль слід залишати в колишньому положенні та утримувати автомобіль педаллю гальма. А при тривалій зупинці з увімкненим двигуном, важіль можна встановити в положення “N”, коли ви, наприклад, стали в глуху пробку або зупинилися на переїзді.

Буксирувати автомобіль

Це також прописано в інструкціях з експлуатації автомобіля. І річ у тому, що для автоматичної коробки передач таке навантаження є шоковим і може закінчитися перегріванням, а значить – поїздкою в автосервіс та наступною заміною зношених запчастин. Буксирувати автомобіль із АКПП вкрай небажано. У виняткових ситуаціях машину з автоматом можна буксирувати зі швидкістю не більше 50 км/год на відстань до 50 км, для сучасних машин це правило ще жорсткіше: 30 км і швидкість 30 км/год, але краще викликати евакуатор. Якщо нехтувати цими рекомендаціями, автоматична коробка може зламатися.

Буксувати у снігу

Якщо ви на своєму автомобілі з АКПП безнадійно закопалися в кучугуру або тим більше, сіли на пузо, великою помилкою буде намагатися виїхати, застосовуючи техніку «розгойдування». У випадку з АКПП так робити не можна. Припиніть упиратися і перегрівати коробку з усіма наслідками, розчищайте сніг лопатою, підкладайте під колеса биту цеглу, сипте пісок, але не «вбивайте» коробку.

Не використовувати гальмо стоянки при зупинці на ухилі

Помічали, що під час паркування на дорозі з ухилом буває складно перевести важіль із положення P у будь-яке інше? Це тому, що все навантаження кузова в кілька сотень кілограмів пішло на засувку фіксатора на валі коробки. Якщо цей пристрій раптово зламається, машина просто покотиться назад. При паркуванні автомобіля під ухилом дуже важливо поставити машину на ручник (стоянкове гальмо), перевести важіль у положення «Р» і тільки після цього відпустити гальмо. Коли вам потрібно буде рушати з місця, потрібно спочатку натиснути на гальмо, зняти з ручника, а потім увімкнути положення D або задній хід R.

Включати P – «паркінг», не зупинившись до кінця

Багато водіїв поспіхом автоматично переводять важіль у це положення, не закінчивши рух, але так робити не можна. Це положення фіксує положення автомобіля на стоянці. Вмикати його можна лише при повній зупинці автомобіля.