Сигнал Check Engine («Перевірити двигун»), що увімкнувся, — один з найбільш дратівливих для водіїв індикаторів на приладовій панелі. Однак значок Check Engine, що загорівся на приладовій панелі, не забороняє рух.

У сучасні електронні блоки керування двигуном вбудована програма, яка при відмові ряду датчиків дозволяє продовжити рух в «аварійному» режимі з обмеженнями за швидкістю і без різких прискорень. Однак слід зупинитися, якщо:

поведінка автомобіля помітно змінилася: плавають оберти двигуна, з’явилася його сильна вібрація;
присутній запах горіння;
одночасно з Check Engine включилися індикатори високої температури охолоджувальної рідини, низького рівня оливи.

Як скинути помилку Check Engine

Якщо після включення Check Engine автомобіль продовжує рух як ні в чому не бувало, можливо, стався короткочасний збій, і тоді тривожний індикатор краще відключити з двох причин:

палаючий Check Engine відволікає увагу водія;
увімкнувшись, цей індикатор вже не просигналізує про появу справді серйозної проблеми.

Як визначитися зі ступенем небезпеки несправності, яку сигналізує Check Engine?

Кілька разів вимкніть і знову увімкніть двигун. Якщо індикатор згасне і не з’явиться знову, значить хвилюватися немає причин.

Від’єднайте мінусову клему акумулятора на 10–15 хвилин. Спосіб перевірки той самий, що й у першому випадку. Щоправда, скориставшись цим способом, доведеться вводити код активації мультимедіа.

Самостійно проведіть діагностику за допомогою портативного сканера, наприклад ELM 327, який вставляється в роз’єм OBD II, і встановленого на смартфон або ноутбук спеціальної програми (Torque — одна з найпопулярніших).