В Україні за керування ТЗ без водійського посвідчення передбачено чималий штраф. Максимальне стягнення за їзду без посвідчення водія в Україні досягає 40 800 гривень, а ще водію загрожує позбавлення «прав» строком на 5-7 років.

Керування автомобілем без прав відповідної категорії загрожує відразу цілою низкою серйозних наслідків. Серед найбільш значних наслідків для більшості водіїв можна назвати величезні штрафи, а також можливість втратити право керування транспортним засобом. Для початку варто розібратися в тому, які в Україні існують штрафи за керування авто без посвідчення водія.

В Україні існує 3 види штрафів за керування автомобілем без водійського посвідчення:

1. 425 гривень – штраф передбачений у випадку, коли водійське посвідчення є, але водій відмовляється його пред’явити;

2. 3400 гривень

– водіння без посвідчення водія;

– водіння з посвідченням водія не на ту категорію (сісти за кермо авто категорії “С” з категорією “В” тощо;

– водіння з посвідченням водія не на ту коробку передач (сісти за кермо авто з МКПП, коли права видали тільки для авто з АКПП).

3. 40 800 гривень – повторне порушення будь-якої із заборон пункту №2 протягом одного календарного року.

В той же час фахівці юридичної фірми “Дорожній адвокат” розповіли про важливий нюанс, який може врятувати від повторного штрафу за водіння без необхідного посвідчення. Оскарження першої ухвали на 3400 гривень протягом 10 днів з моменту порушення зупиняє її дію до кінцевого рішення справи в суді. У цьому випадку інспектор патрульної поліції не може винести ухвалу за ч.5 ст.126 КУпАП, яка передбачає штраф у 40 800 гривень та позбавлення прав від 5 до 7 років.