У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 9083 про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами суб’єктами господарювання, зареєстрованими в Головному сервісному центрі МВС.

Очікується, що запропоновані зміни підвищать прозорість у сфері торгівлі вживаними транспортними засобами, спростять бюрократичні процедури та захистять права як продавців, так і покупців, пише Avtosota.

Однією з основних пропозицій є звільнення суб’єктів господарювання, які здійснюють оптову та роздрібну торгівлю транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають зареєстровані ідентифікаційні номери та перебувають на обліку в Головному сервісному центрі МВС, від обов’язку перереєстрації вживаних транспортних засобів, придбаних для подальшого перепродажу кінцевим споживачам.

Цей захід має на меті зменшити бюрократію та сприяти підвищенню ефективності бізнесу. Крім того, такі суб’єкти будуть звільнені від необхідності подавати документи з відміткою відповідного районного або міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки для реєстрації або зняття з обліку вживаних транспортних засобів, придбаних з метою перепродажу. Очікується, що це виключення сприятиме більш плавному та спрощеному процесу.

Автори законопроекту, зокрема Д. Гетманцев та Ю. Железняк, стверджують, що ці зміни відповідають нормам, які існують у розвинених західних країнах, де автодилери можуть купувати вживані автомобілі для перепродажу без обмежень та необхідності перереєстрації. Ці транспортні засоби згодом реєструються на ім’я покупця.

Загалом, запропоновані зміни спрямовані на створення більш відкритого та ефективного середовища торгівлі вживаними транспортними засобами, зменшення бюрократичних перешкод та посилення захисту всіх зацікавлених сторін.