В Україні за керування транспортним засобом без водійського посвідчення передбачено великий штраф. Максимальне грошове покарання за їзду без посвідчення водія в Україні становить 40 800 гривень, а також водію загрожує позбавлення права керування на строк від 5 до 7 років.

Керування автомобілем без прав відповідної категорії загрожує відразу цілою низкою серйозних наслідків. Серед найбільш значних наслідків для більшості водіїв можна назвати величезні штрафи, а також можливість втратити право керування транспортним засобом. Для початку варто розібратися в тому, які в Україні існують штрафи за керування авто без посвідчення водія.

В Україні існує 3 види штрафів за керування автомобілем без водійського посвідчення:

  • 425 гривень за умови наявності посвідчення, але відмову його пред’явити;
  • 3400 грн за:
    – водіння без посвідчення водія;
    – водіння з посвідченням не тієї категорії (наприклад, керування авто категорії «В» з категорією «С»);
    – водіння автомобіля не з тією коробкою передач (авто з МКПП, але права видали тільки для авто з АКПП).
  • 40 800 гривень за повторного порушення пункту 2 протягом одного календарного року.

В той же час на сайті “Дорожній адвокат”, розповіли про один нюанс, який дозволяє водіям уникнути повторного штрафу за водіння без посвідчення водія.

Оскарження першої ухвали на 3400 гривень протягом 10 днів з моменту порушення зупиняє її дію до кінцевого рішення справи в суді. У цьому випадку інспектор патрульної поліції не може винести ухвалу за ч.5 ст.126 КУпАП, яка передбачає штраф у 40 800 гривень та позбавлення прав від 5 до 7 років.