Бувають випадки, коли власник автомобіля вимушений залишити свій транспорт на стоянці на довгий час. Автомобільні експерти зазначають, що в цьому немає нічого гарного і довгий простій призводить до погіршення стану транспортного засобу.

Автомобільні експерти розповіли, чим загрожує машині довгий простій.

Акумулятор

Автомобільний акумулятор на жаль не вічна батарейка, тому якщо не заводити машину декілька тижнів, акумулятор, у кращому випадку, втратить частину свого заряду, або ж взагалі вийде з ладу.

До того ж, якщо довгий час його не підзаряджати, місткість батареї поступово знижується, особливо в холодну пору року. І якщо машина має автоматичну коробку перемикання передач, завести її вийде тільки через заміну акумулятора.

Шини

Колеса створені, щоб на них їздити. Їх розробляють з розрахунку на те, що буде відбуватись постійна зміна точок тиску, тому коли машина тривалий час стоїть на одному місці, тиск йде тільки на одну сторону, через що в шинах можуть утворюватися плоскі ділянки і навіть знизитися тиск повітря. Також, можуть з’явитися грижі, через що покришка вибухне під час руху на високих швидкостях.

Гальма

Буквально через декілька днів без руху на гальмах з’являється іржа, яка “зчіплює” між собою диск та колодки, що призводить до погіршення ефективності гальмування.

Паливна помпа

Варто пам’ятати, що термін придатності бензину становить 3-6 місяців, а дизель здатен зберігати свої властивості від 6 до 12 місяців. Після цього терміну паливо може стати в’язким, наче мед, та забити насос.

Паливний бак

В автомобілі через зміну температурних режимів утворюється конденсат, який може потрапити у бензобак. Це не страшно, якщо автомобіль кожного дня використовують і багато вологи просто не встигає потрапити у бензобак. Однак, коли машина довгий час стоїть, в бак може потрапити вода та змішатися з бензином. Після того, як паливо разом з водою потрапить до двигуна, він може вийти з ладу.

Мастило

При регулярному використанні авто, олива рівномірно розподіляється по вузлах, запобігаючи їх зносу. Але коли довго бех руху, олива може загуснути або забити масляний насос, і тоді олива не буде доставлятися до двигуна та трансмісії. Це може призвести до перегрівання і перетирання рухомих вузлів, аж до заклинювання поршнів та інших частин двигуна.

Фарба

Через довгий простій автомобіля може постраждати і лакофарбове покриття.

Через тривале попадання на авто сонця, вологи та пташиного посліду на фарбі можуть піти тріщини, які згодом будуть лущитися. Тому експерти рекомендують, якщо немає можливості залишити машину в гаражі чи паркінгу, потрібно накрити її чохлом.