У Верховній Раді від 06.03.2023 року зареєстровано законопроект № 9083 Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами суб’єктами господарювання, які поставлені на облік у Головному сервісному центрі МВС. Він має забезпечити прозорість ведення бізнесу в сфері торгівлі вживаними транспортними засобами (ТЗ), спрощення державних бюрократичних процедур, захист прав продавців і покупців, повідомляє НВ.

Що передбачає законопроєкт

Законопроєктом пропонують звільнити суб’єктів господарювання, які здійснюють оптову та роздрібну торгівлю ТЗ та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери, і поставлені на облік у Головному сервісному центрі МВС, від обов’язку перереєстровувати на себе вживані ТЗ, які були придбані як товар для їх наступного продажу кінцевим споживачам.

Також передбачається звільнити таких осіб від обов’язку подавати до сервісних центрів МВС документи з відміткою відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки про взяття на військовий облік (зняття з військового обліку) вживаних ТЗ, які були придбані для подальшого продажу.

Автори проекту, серед яких нардепи Д. Гетманцев та Я. Железняк, кажуть, що дані правила продажу вживаних автомобілів діють у розвинених західних країнах, де автодилери без будь-яких обмежень можуть скуповувати вживані автомобілі для подальшого продажу без їх державної перереєстрації на себе. Такі авто реєструють уже на кінцевого покупця.