Згідно ПДР України вважається порушенням їзда на транспортному засобі у якому відсутні аптечка, вогнегасник та знак аварійної зупинки.

Ці вимоги прописані в правилах дорожнього руху, тому в кожному транспортному засобі мають бути:

– автомобільна аптечка;
– знак аварійної зупинки;
– вогнегасник.

В разі відсутності аптечки, патрульні можуть звинуватити водія у порушенні ПДР та виписати штраф у розмірі 340 грн. Це порушення ПДР найчастіше кваліфікують за ч.1 ст.121 КУпАП, висуваючи звинувачення в тому, що водій керує транспортним засобом, який має технічну несправність (відсутність аптечки), при якій експлуатація автомобіля заборонена. Але тут є певні нюанси.

Відсутність аптечки і вогнегасника у приватному транспортному засобі (який не використовується для надання послуг з перевезення пасажирів) тягне за собою лише попередження.

У жодному нормативному документі не передбачена окрема відповідальність за водіння без аптечки приватного авто. Це прописано у ст. 125 КУпАП.

А от відсутність аптечки у автомобіля, який використовується для надання послуг з перевезення пасажирів тягне за собою накладення штрафу у розмірі 680 грн.

Повторне порушення ПДР протягом року тягне за собою позбавлення права керування від 3 до 6 місяців або адміністративний арешт на строк від 5 до 10 діб.