Згідно зі статтею 267 Податкового кодексу України, транспортні засоби, не старші п’яти років, будуть оподатковуватися. Вартість авто має становити від 2,512 мільйона гривень, або 375 мінімальних заробітних плат.

Наразі ставка транспортного податку встановлена у розмірі 25 тисяч гривень за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування, з розрахунку на календарний рік, пише Avtosota.

За автомобілі, придбані протягом року, податок необхідно сплачувати, починаючи з місяця, в якому було отримано право власності на автомобіль, що збігається з місяцем реєстрації транспортного засобу. Декларацію необхідно подати протягом місяця після набуття права власності на автомобіль, з цього ж місяця починається сплата податку.

Якщо не платити податок

Несплата податку протягом 60 днів призведе до збільшення суми податку, причому протягом перших 90 днів нараховується штраф у розмірі 10%, а після 90 днів – 20%. У певних випадках податкові органи можуть заарештувати автомобіль або інше майно, інакше відоме як податкова застава. Хоча на практиці більшість боржників, як правило, сплачують свої внески після отримання податкової застави.

У ситуаціях, коли модель або рік випуску автомобіля не вказані в офіційному переліку міністерства, незалежно від вартості транспортного засобу, податки не потрібно сплачувати. Якщо автомобіль протягом року мав кількох власників, сума податку буде розподілена між ними відповідно до періоду володіння. Наприклад, якщо автомобіль був проданий у травні, попередній власник повинен заплатити за п’ять місяців, а новий власник – за решту сім місяців.

Якщо автомобіль було викрадено, власники не будуть зобов’язані сплачувати податки за місяці, протягом яких автомобіль був відсутній. Однак важливо подати заяву в поліцію і надати відповідну інформацію для перевірки.

Як платити

Сплата податків здійснюється за місцем реєстрації власника, що поповнює місцевий бюджет. Тим не менш, є повідомлення про порушення цього правила самими податковими органами.

У рідкісних випадках, коли боржники не сплачують податки, податкові органи можуть вилучати автомобілі і продавати їх, а виручені кошти спрямовувати на погашення заборгованості зі сплати податків, а будь-яка сума, що залишилася, повертається попередньому власникові.