В українському Дніпрі помітили єдиний у своєму роді автомобіль «Балтика». Його історія створення вразить кожного.

Так, стало відомо, що місцевий музей «Машини часу» отримав у подарунок унікальний автомобіль. Його понад 40 років тому створили інженер заводу шахтної автоматики Віталій Васюченко разом із синами Юрієм та Аркадієм. Будівництво авто продовжувалося протягом 5 років, пише Hyser.

Про винахідника розповіла трохи його дружина Галина Аркадіївна Васюченко, яка власне і зробила безцінний подарунок усім любителям історії автомобілебудування. У 2021 році вона зателефонувала творцеві «Машин часу» Михайлу Прудникову і сказала: «У нас після смерті чоловіка вже 12 років припадає пилом в гаражі створена ним машина. Подивіться — якщо вам підійде, з радістю віддам в музей».

Так стало відомо, що працюючи в Дніпропетровську на заводі шахтної автоматики інженером, Віталій Васюченко за різні винаходи був удостоєний трьох медалей ВДНГ. І одного разу він вирішив втілити у життя свою дитячу мрію про створення автомобіля.

Поштовхом до цього довгого, що зайняв близько п’яти років, процесу стала купівля старої «Волги» ГАЗ-21, що проржавіла. Від неї у майбутню саморобку перекочували відреставрована рама та мотор, а решту винахідник створював своїми руками.

Наприклад, за словами жінки, кузов автомобіля Віталій сам виклеював зі склотканини та епоксидної смоли, а решітку радіатора випилював лобзиком. Передні фари були куплені від «Москвича», а задні винахідник придумав та виготовив із пластику. Проведення він накреслив і сконструював теж самостійно. Сидіння для машини зробив на основі старого дивана, сам обшив їх штучною шкірою та зробив на них чохли. Самостійно з деревини горіха зробив оригінальну панель приладів і кермо — правда, при реєстрації автомобіля кермо зажадали замінити на стандартний.