Тарас Мельничук, представник Кабінету міністрів у Верховній Раді, оголосив про новий підхід до перевірки водіїв на стан алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Уряд переглянув процес перевірки водіїв на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння.

Як повідомляє AmperCar, згідно з новою процедурою, огляд на місці зупинки повинен фіксуватися на відео або проводитися в присутності двох свідків.

Правоохоронці також перевірятимуть наявність вживання наркотичних чи інших одурманюючих засобів, а також будь-яких ліків, які можуть вплинути на здатність людини швидко реагувати або концентрувати увагу.

Мельничук зазначив, що огляд на місці зупинки транспортного засобу має проводитися із застосуванням відеозаписувальних технічних засобів, а якщо це неможливо, то у присутності двох понятих. Матеріали відеофіксації мають бути долучені до протоколу про адміністративне правопорушення.

Відповідно до законодавства, максимально допустимий рівень алкоголю для водіїв становить 0,2 проміле. За даними ampercar.com, перевищення цієї норми призводить до штрафу, а у важких випадках – до позбавлення прав і навіть до тюремного ув’язнення.

Яке покарання за водіння в нетверезому стані:

  • за перше порушення водій повинен сплатити штраф у розмірі 17 000 грн і втратити права на рік;
  • за повторне порушення буде накладено штраф у розмірі 34 000 грн, а водій залишиться без прав на три роки;
  • якщо водія двічі протягом року спіймають п’яним за кермом, йому загрожує конфіскація транспортного засобу, арешт на 15 діб і штраф у розмірі 51 000 гривень. Водієві також буде заборонено керувати автомобілем протягом десяти років.

Таким чином, новий підхід українського уряду до перевірки водіїв на стан алкогольного чи наркотичного сп’яніння зосереджений на використанні відеозаписів або свідків для проведення перевірок на місці зупинки транспортних засобів.

Покарання за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння є суворим і може передбачати позбавлення прав, тюремне ув’язнення і навіть конфіскацію транспортного засобу.