Українські водії не завжди отримують штрафи заслужено та законно – іноді трапляються випадки, коли поліція карає «просто так». Зокрема, інспектор зупиняє авто, переписує дані з пред’явлених документів і після того, як водій виїжджає, виписує ухвалу, пише «Стіна».

Зокрема, був випадок, коли співробітники поліції зупинили автомобіль на блокпості, перевірили документи, поспілкувалися з водієм та дозволили йому продовжити рух. Однак, наступного дня до додатка «Дія» водієві надійшло повідомлення про накладений штраф за відсутність страхового поліса, хоча машина була застрахована і документ був дійсним.

Далі водій відвідав відділення поліції та зажадав пояснень, на що йому відповіли, що ухвала вже винесена і скасувати її можна лише відповідно до встановленої законом процедури.

Громадянин не зупинився та оскаржив цю ухвалу в суді, де розповів, що на місці зупинки інспектори не повідомляли про будь-які порушення, жодних постанов не складали і взагалі не повідомляли про наміри його оштрафувати.

Водій наголосив: «Була розмова з працівником поліції, а наступного дня у додатку «Дія» надійшло повідомлення про складену постанову серії ЄАР №06163734, згідно з якою було притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу у розмірі 425 грн за ч.1 ст.126 КУпАП із зазначенням керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів».

За результатами розгляду справи суд визнав постанову поліції незаконною та скасував її (рішення від 07.03.2023 у справі №208/6244/22).