Суд визнав протиправною автоматичну фіксацію швидкості руху приладом «Каскад» внаслідок того, що водій не був у встановленому законом порядку проінформований про проведення такої фіксації.

Відповідно до частини 1 статті 40 Закону «Про національну поліцію» для забезпечення публічної безпеки та порядку поліція може використовувати автоматичну фото і відеотехніку. При цьому, відповідно до частини 2 цієї статті інформація про розміщену автоматичну фото і відеотехніку повинна бути розміщена на видному місці, пише MMR.

Для цього у Правилах дорожнього руху передбачено спеціальний дорожній знак 5.76 «Автоматична відеофіксація порушень Правил дорожнього руху». Цей знак інформує про можливу автоматичну фіксацію швидкості руху за допомогою спеціальних технічних засобів.

В одній з таких ситуацій водій перевищив дозволену законом швидкість, але кермувальник не був водій поінформований у належний спосіб про те, що ведеться автоматична відеозйомка його автомобіля.

Суд наголосив, що водій має право бути проінформованим про здійснення фото чи відеозйомки його автомобіля, а автоматична фіксація перевищення швидкості може здійснюватися лише у разі встановлення попереджувального дорожнього знаку 5.76 «Автоматична відеофіксація порушень Правил дорожнього руху».

Тому, якщо такого знаку не встановлено, то штраф за перевищення швидкості є незаконним і підлягає скасуванню.