Українські водії повинні пам’ятати, що керування автомобілем без деяких обов’язкових предметів може мати серйозні наслідки, повідомляє «Автотема».

Перед виїздом на дорогу загального користування автомобіль має бути укомплектований аптечкою, вогнегасником та знаком аварійної зупинки. Це передбачено діючими правилами дорожнього руху України.

Якщо водій не дотримує цих правил, йому загрожує штраф у розмірі 340 грн. Фактично, відсутність автомобільної аптечки може кваліфікуватися за ч. 1 ст. 121 КУпАП, яка забороняє експлуатацію транспортного засобу з технічними несправностями.

Слід зауважити, що відсутність аптечки та вогнегасника в приватному автомобілі, який не використовується для комерційних пасажирських перевезень, тягне за собою лише попередження від поліцейських, оскільки окремої відповідальності за керування приватним автомобілем без аптечки за ст. 125 Кодексу України про адміністративні правопорушення не передбачено.

Якщо автомобіль експлуатується в якості транспортного засобу для перевезення пасажирів і в ньому відсутня аптечка, то це може призвести до штрафу в розмірі 680 грн.

За повторне порушення цих правил протягом 12 місяців водій може бути позбавлений права керування на строк від 3 до 6 місяців або отримати адміністративний арешт строком від 5 до 10 діб.