Якщо в Україні запровадять довоєнні податки на паливо, як планує зробити Кабмін з 1 липня 2023 року, то це призведе до того, що водії на АЗС почнуть отримувати «ліві» чеки, оскільки власники заправок намагатимуться ухилятися від сплати податків. Таку думку висловив директор мережі АЗС Prime Дмитро Леушкін, повідомляє today.ua.

За його словами, зараз, коли ПДВ на паливо становить 7%, власники АЗС не мають великого сенсу ухилятися від сплати податків. Але якщо ПДВ на паливо повернуть до 20%, як це було до початку повномасштабного вторгнення в Україну російських окупаційних військ, то багато власників АЗС можуть почати ухилятися від сплати податків, щоб мати прибуток, що їх влаштовує. При цьому розпочнеться продаж палива за готівку.

Лєушкін наголосив, що введення в Україні ПДВ на паливо у розмірі 20% призведе до зростання цін на бензин та дизельне паливо приблизно на 8-10 гривень за літр. І повернуться різні «сірі» схеми паливного ринку.

Нагадаємо, у березні 2022 року Кабмін, враховуючи ситуацію в країні після початку повномасштабного вторгнення російських військ, скасував акцизи на пальне, а також знизив ПДВ на пальне з 20% до 7%. Завдяки цьому (у тому числі) вдалося стабілізувати ціни на бензин та дизельне паливо й вдалося наповнити ринок паливом.

У вересні 2022 року Кабмін повернув акцизи на паливо, щоправда, не в тому обсязі, в якому вони були до війни. Зараз акциз на бензин та дизельне паливо становить 100 євро за 1000 літрів, а на автогаз – 52 євро за 1000 літрів.

У Верховній Раді вже зареєстрували урядовий законопроект, який передбачає повернення з 1 липня 2023 року всіх податків на довоєнний рівень. Директор консалтингової компанії «А-95» Сергій Куюн вважає, що це призведе до підвищення вартості бензину А-95 до 58,35 гривень за літр, дизельного палива – до 55,10 грн/літр, а автогазу – до 24,40 гривень за літр.

Голова парламентського фінансового комітету Данило Гетьманцев вважає, що скасування акцизів на паливо та зниження ПДВ не вплинули на ціни. Він каже, що це спричинило лише те, що деякі трейдери отримали необґрунтований прибуток.