Як відомо, «автомат» або варіатор не можна прогріти, поки транспортний засіб стоїть – це роблять під час руху, на невеликій швидкості.

Достатньо проїхати 5-10 хвилин, тоді мастило досягне необхідної температури і буде ефективно виконувати свої функції.

Якщо ці правила ігнорувати, то навіть у теплу пору року можна отримати підвищений знос деталей.

Так, у Range Rover Sport першого покоління шестиступінчастий «автомат» виробництва ZF конструктивно виявився дуже ніжним, тому за ним треба пильно стежити. Часті пробуксовування фрикціонів у заторах призводять до швидкої деградації оливи. Підсумок – передчасне зношування гідротрансформатора, втулок насоса, соленоїдів і самого гідроблоку. А ще електроніка вкрай чутлива до температури лубриканта, тож «розігрів» трансмісії обов’язковий навіть у теплу пору року.

Схожі проблеми у трансмісій BMW X5 в кузові E70 (друге покоління). В цього авто, крім іншого, можливі й підтікання оливи з піддону картера.

Не забуватимемо і про те, що олива охолоджує силовий агрегат. І це ще одна причина якнайшвидше довести її до робочого стану. Адже в деяких конструкціях блок мехатроніка розташований всередині коробки і досить швидко «смажиться» — зазвичай це призводить до поштовхів при перемиканнях. Подібним славиться, зокрема, четвертий Land Rover Discovery.

Слідкувати потрібно і за авто з варіаторами, адже при виробництві CVT застосовують багато матеріалів: сталь, алюміній, гуму, пластик. І всі мають свої оптимальні температурні діапазони.

Якщо в оливи низька в’язкість, то зростає навантаження на привід насоса, і він нагнітає зайвий тиск в системі. Це призводить до поломок трансмісії. Якщо говорити про конкретні моделі, то тут у зоні ризику Nissan X-Trail другого покоління і Mitsubishi Outlander.