В Україні військовослужбовці можуть отримати можливість купити собі автомобіль із безкоштовним розмитненням. Відповідний законопроект вже розроблено, повідомила громадська організація «АвтоЄвроСила», повідомляє today.ua.

Законопроект про те, що українські солдати та офіцери отримають можливість купити собі автомобіль із розмитненням 0%, мають зареєструвати у Верховній Раді. Коли конкретно – поки що не відомо. Також не відомо, що конкретно пропонується у цьому проекті закону (наприклад, на який період розраховано таку пільгу).

У повідомленні «АвтоЄвроСили» йдеться про те, що сам законопроект уже готовий. Найближчим часом із його текстом ознайомлять громадськість.

Нагадаємо, у 2022 році в Україні три місяці можна було абсолютно безкоштовно розмитнити будь-який автомобіль на іноземних номерах. Така можливість була з квітня до червня. З 1 липня 2022 року розмитнення євроблях знову стало платним.

Кабмін спочатку стверджував, що така пільга діятиме до скасування військового стану, але у червні 2022 року передумав. Офіційна причина скасування безкоштовного розмитнення – масові зловживання з боку перекупників, які у великій кількості почали ввозити автомобілі на іноземних номерах з метою перепродажу.

Зараз безкоштовно можна розмитнити автомобілі на іноземних номерах, якщо вони призначені для ЗСУ або Сил територіальної оборони. Військовослужбовці не можуть собі купити автомобіль на іноземних номерах із розмитненням 0%. При цьому у переважної більшості військовослужбовців не було можливості скористатися безплатним розмитненням автомобілів, на відміну від інших громадян України. Виправити таку несправедливість хочуть деякі народні депутати та громадська організація «АвтоЄвроСила».

Нагадаємо, у березні 2023 року народні депутати Верховної Ради відхилили урядовий законопроект, який передбачає впровадження в Україні розмитнення автомобілів на іноземних номерах через мобільний додаток «Дія». Вони це мотивували тим, що державний бюджет не отримуватиме належних коштів. Але Кабмін не відмовився від запровадження розмитнення автомобілів через «Дію». Наразі уряд доопрацьовує цей законопроект, а потім знову зареєструє його у Верховній Раді, щоб народні депутати його розглянули та затвердили. Коли це станеться – поки що сказати неможливо. Технічно розмитнення автомобілів через додаток «Дія» вже готове.